Начин на приготвяне
В купа се изсипва киселото мляко и се добавя 1 с.л. сода към него. Изчаква се, докато шупне. След това се добавят 3 яйца и натрошено сирене, докато се получи смес с консистенция на плънка.
Корите се поръсват с олио, с плънка и се навиват по 2 броя. Нареждат се в предварително намазнена тавичка в кръг.
За заливката:
Разбиват се две яйца в купата от плънката (ако остане от плънката, това не е проблем, може да се употреби за заливката за баница). Към яйцата се добавя прясно мляко около 150 мл.
Разбърква се. С тази смес се залива баницата равномерно. Слагат се 3-4 малки парченца масло, разпределени на равни разстояния по повърхността. Баницата се поръсва с пудра захар на вкус.
Пече се на 180° до получаване на златист загар.
Сервиране:
Баница с пудра захар и заливка се сервира така: с пудра захар в чинийка встрани от нарязаната баница - който има афинитет към сладко, да си дозаблажи.
Вижте още колко калории има в 100 баница и по какво се различават наложената баница и бюрекът.