Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Старонемски сладкиш по рецепта на Йоли

Старонемски сладкиш по рецепта на Йоли

Старонемски сладкиш по рецепта на Йоли
Снимка: Потребител#189459
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
75 мин.
Порции
8
"Искаме да видим може ли да кажете не на такова ароматно предложение"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • масло - 150 г меко
  • лимонова кора - от 1 лимон
  • пудра захар - 100 г
  • яйца - 1 бр.
  • ванилия - 1 бр.
  • брашно - 250 г
  • За заливката
  • пудинг - 1 инстантен ванилов
  • прясно мляко - 150 мл
  • захар - 125 г
  • яйца - 2 бр.
  • течна сметана - 600 мл
  • ванилия - 1 бр.
  • ябълки - 11 малки кисели
  • коняк - 2 с.л.
  • сушени плодове
  • сладко от вишни
  • За поръсване
  • бадеми - филирани
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбъркайте маслото и захарта, трябва да се получи пухкав крем. Към него прибавяме яйцето, ванилията и лимоновата кора - може и портокалова, в случая аз не прибавих кора. Прибавяте и брашното и омесете меко тесто - оставяте за 30 минути в хладилника.

Разбийте пудинга с прясното мляко - може и обикновено нишесте (по ваш вкус). Слагаме сметаната заедно със захарта и ванилията на котлона да заврят. Дърпаме от огъня и прибавяме пудинга и разбитите яйца. Връщаме на огъня и оставяме да кипне. Махаме и оставяме да изстине.

Режем сушените плодове, ако са твърде големи, и ги заливаме с алкохола, който сме избрали. Оставяме да престоят 20 минути и след това ги смесваме с вишневото сладко или със сладко, което обичате.

Покриваме дъното на форма с хартия за печене. 2/3 от тестото разточваме на кора и я слагаме върху хартията. Дупчим с вилица тестото. От останалото тесто разточваме ленти и правим стена отстрани.

Обелваме ябълките и ги издълбаваме. Подреждаме ги върху тестото и ги пълним с плънката.

Заливаме ги с крема и слагаме да се пече сладкишът в предварително загрята на 170 градуса фурна за около 45 мин.

Хубаво е Старонемският сладкиш по рецепта на Йоли да престои преди да се нареже. Отгоре поръсете по желание c филирани бадеми. Аз поръсих просто с орехи!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
54
41
30
20
10
Дай твоята оценка: