Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Гювеч»Свинско-славянски гювеч

Свинско-славянски гювеч

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k7
Свинско-славянски гювеч
Снимка: Зори
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
70 мин.
Общо
100 мин.
Порции
6
"Свинско-славянският гювеч се сервира поръсен със ситно нарязан магданоз. Добър апетит!"

Необходими Продукти

  • свинско месо - 750 г, плешка или врат
  • дафинов лист - 3 бр.
  • бахар - 6 зърна
  • черен пипер - 10 зърна
  • олио - 6 с.л.
  • ориз - 1 ч.ч.
  • кромид лук - 2 глави
  • морков - 1 бр.
  • целина - 1 стрък
  • праз - бялата част на 1 стрък
  • червени чушки - 2 бр., печени
  • домати - 400 г, от консерва, скълцани
  • чесън - 2 скилидки
  • магданоз - 2 с.л. ситно нарязан
  • краве масло - 40 г
  • сол
  • черен пипер - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Свинският врат или плешка се нарязва на порциони парчета и се прехвърля в тенджерка с малко олио, да се запържи за 2-3 минути.

След това се налива около 800 мл гореща вода, добавя се малко сол, зърната бахар и черен пипер, дафиновия лист и се оставя на слаб огън да се задуши за 30 минути, докато месото омекне напълно.

През това време оризът се измива и накисва с вода и чаена лъжичка сол.

Лукът (кромид и праз лук), морковът, целината и скилидките чесън се накълцват на ситно. Задушават се със щипка сол в останалото олио за 5-6 минути, след което се добавя отцеденият от водата ориз и след още няколко минутки - и скълцаните домати и червени чушки.

Наливат се постепенно 2, 5 ч.ч. от бульона, в който е вряло месото, добавя се сол и черен пипер на вкус и се прехвърля в намаслена с масло тавичка.

Отгоре се нарежа свинското месо и върху всяко парче се слага по малко масло.

Ястието с ориз и свинско се пече в средата на предварително загрята фурна на 170-180°C до готовност (около 20 минути).

След изваждане тавата със славянски гювеч се завива с алуминиево фолио или кърпа и се оставя за около 10 минути, за да се запази оризът сочен.

Свинско-славянският гювеч се сервира поръсен със ситно нарязан магданоз.

Добър апетит!

Вижте още колко време се съхранява свинско във фризер. А знаете ли колко протеин има във свинското.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: