Начин на приготвяне
Настържете 1 обелен морков на средно едро ренде. Теглото му без дръжката и кората трябва да е 90 г.
В купа разбийте яйцата със солта и постепенно добавяйте останалите продукти - прясно мляко, олио, черен пипер и пресятото с бакпулвера брашно.
Ако сместа се получи рядка, добавям по малко брашно, докато стане идеална кексова смес. Гъстотата зависи от големината на яйцето/яйцата, затова си преценявам на око, след като смеся всичко.
Накрая сложете настърганите моркови и натрошено на дребно краве или овче сирене.
Разбъркайте и напълнете 12 форми за мъфини от малките. Формите трябва да са намаслени или покрити с хартиени капсули, които също е добре да се намаслят. Пълнете малко над половината на капсулите.
Печете на 180 °C за около 20-25 минути (ако са от по-големите мъфини може и 30-35 минути) или до приятен загар и суха клечка.
Изчакайте готовите морковени мъфини да изстинат и тогава ги извадете от формите или съответно отлепете хартията.
Хапвайте солени морковени мъфини със сирене за закуска или в офиса. Чудесни са с чаша студен айрян.
Ето и къде да се пренасочите, ако ви се хапват още солени мъфини, както и вижте кои са правилата при направата на пухкави мъфини, защото има такива.