Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Постна празнична баклава за Бъдни вечер

Постна празнична баклава за Бъдни вечер

Вероника МихайловаВероника Михайлова
Иноватор
2002k4113
Постна празнична баклава за Бъдни вечер
Снимка: Вероника Михайлова
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
10
"Постна и вкусна баклава за вашата празнична трапеза на Бъдни вечер"

Необходими Продукти

  • кори за баклава - един пакет - 500 г
  • орехи - 400 г
  • олио - 200 мл
  • захар - 150 г
  • За сиропа
  • захар - 400 г
  • вода - 800 мл
  • лимонова кора - от един лимон
  • ванилия - 2 пакетчета
* мерки и количества

Начин на приготвяне

С кухненски чопър или блендер смелете орехите. Вземете голяма плоска тава и намажете дъното с олио. Сложете една кора, след това я намажете с малко олио и сложете върху нея втора кора, поръсете с малко захар. Сложете следваща кора, намажете с олио и поръсете с орехи. Така редите докато не свършат корите.

След което разрежете баклавата на ромбове. Сложете на фурна с горен и долен реотан на 170 градуса, до лек загар за 30 мин. След това извадете тавата и я оставете да изстине.

През това време се заемете с приготвянето на сиропа за баклавата.

В тенджера изсипете водата, захарта, ванилията и лимоновата кора. Разбърквайте периодично на умерен котлон докато водата не заври.

Изчакайте няколко минути и залейте вече изстиналата баклава. Оставя се да престои една вечер, за да поеме сиропа.

Светли празници!

Вижте също как се прави баклава Саралия или прочетете за тайните на турската баклава.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: