Начин на приготвяне
Измийте и нарежете зеленчуците на едри парчета или оставете малките цели.
Подредете ги плътно в буркани или голям съд.
Приготвяне на марината:
В тенджера сложете водата, солта, захарта, оцета, черния пипер и дафиновите листа.
Оставете течността да заври и разбъркайте добре, за да се разтворят солта и захарта. След като кипне, махнете от огъня.
Докато маринатата е още гореща, залейте зеленчуците, като ги покриете напълно.
Сложете по няколко обелени скилидки чесън и клонки копър или целина.
Притиснете зеленчуците с тежест (например чиния или камък, ако използвате голям съд), за да не изплуват.
Затворете бурканите или съда с капаци и оставете на хладно и тъмно място.
Туршията ще е готова за консумация след 4-7 дни, в зависимост от температурата в помещението. Ако е топло, процесът на ферментация ще е по-бърз.
Тази рецепта за парена туршия е идеална, защото няма нужда от изваряване или дълга термична обработка, а зеленчуците остават хрупкави и вкусни!
Вижте още защо ми омеква туршията, както и как да пресечем туршия с аспирин.