Начин на приготвяне
Първо се приготвя плънката от смесени тиквено пюре, захар и канела.
За самото пюре е достатъчно да намачкате с помощта на вилица предварително сварена или печена тиква.
Количеството захар е добре да съобразите със сладостта на самата тиква.
В намазнена кексова форма започват да се редят намачкани кори за баница, смесини разтопено краве масло и олио.
Слага се от тиквеното пюре и отново кори за баница. Така до изчерпване на продуктите. Тиквеникът се пече на 180 °C за около 50 минути.
Ако започне да изгаря, го покрийте с алуминиево фолио.
Ако желаете да е по-сочен, след като го извадите от фурната, може да го напръскате с малко газирана вода.
Готовия тиквеник в кексова форма сервирайте поръсен с пудра захар.
Вижте и как лесно се стърже тиква за тиквеник, както и как правилно да сиропираме тиквеник.
Коментари