Начин на приготвяне
Свинският джолан се готви в тенджера под налягане. Добре измит се слага в нея заедно с нарязани на едро глава лук и морков.
За вкус се добавят още сол, дафинов лист, зрънца бахар и черен пипер.
Наливат се вода и бира, капакът се затваря плътно и джоланът се вари под налягане около 50 минути.
На сварения джолан се маха внимателно кожата, така че да остане цяла. Отстраняват се костите, а месото се накъсва.
Дъното и стените на продълговата форма за кекс или тавичка се покриват със свежо фолио, но така че да има фолио да виси отстрани.
Стените и дъното се покриват с отделената кожа.
Накъсаното свинско се обърква със счуканите скилидки чесън и половината от него се слага във формата. Слага се ред кисели краставички, нарязани на ленти или на кубчета.
Формата се запълва с останалото месо и се налива малко от прецедения бульон, в който се е варил джоланът. Ако има останала кожа месото се покрива с нея, ако- не, с висящите краища се загъва месото.
Отгоре мезето се притиска с нещо тежко, за да го пресова, и така се оставя в хладилника за една нощ. На другият ден разполагате с вкусно мезе, подходящо за зимните месеци в компанията на чаша червено вино.
Опитайте мезе от свински джолан!
Вижте също какво е джоланът всъщност, както и колко време да печете свински джолан.