Мезе от свински джолан

редакция:
Мезе от свински джолан
Снимка: Албена Асенова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
70 мин.
Порции
5
"На другия ден разполагате с вкусно мезе, подходящо за зимните месеци в компанията на чаша червено вино."

Необходими Продукти

  • свински джолан - 1 бр.
  • сол
  • лук - 1 глава
  • моркови - 1 бр.
  • дафинов лист - 2 бр.
  • бахар - 2 зрънца
  • черен пипер - 6 зрънца
  • бира - 250 мл
  • чесън - 1/2 глава
  • кисели краставички - 5 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Свинският джолан се готви в тенджера под налягане. Добре измит се слага в нея заедно с нарязани на едро глава лук и морков.

За вкус се добавят още сол, дафинов лист, зрънца бахар и черен пипер.

Наливат се вода и бира, капакът се затваря плътно и джоланът се вари под налягане около 50 минути.

На сварения джолан се маха внимателно кожата, така че да остане цяла. Отстраняват се костите, а месото се накъсва.

Дъното и стените на продълговата форма за кекс или тавичка се покриват със свежо фолио, но така че да има фолио да виси отстрани.

Стените и дъното се покриват с отделената кожа.

Накъсаното свинско се обърква със счуканите скилидки чесън и половината от него се слага във формата. Слага се ред кисели краставички, нарязани на ленти или на кубчета.

Формата се запълва с останалото месо и се налива малко от прецедения бульон, в който се е варил джоланът. Ако има останала кожа месото се покрива с нея, ако- не, с висящите краища се загъва месото.

Отгоре мезето се притиска с нещо тежко, за да го пресова, и така се оставя в хладилника за една нощ. На другият ден разполагате с вкусно мезе, подходящо за зимните месеци в компанията на чаша червено вино.

Опитайте мезе от свински джолан!

Вижте също какво е джоланът всъщност, както и колко време да печете свински джолан.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: