Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Други десерти»Баклава»Карамелено кокосова баклава

Карамелено кокосова баклава

Карамелено кокосова баклава
Снимка: Росица Петрова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
10
"Най-хубава е карамелено кокосова баклава на следващия ден...ако изобщо може да изчакате дотогава"

Необходими Продукти

  • кори за баклава - 400 г фини
  • кокосово масло - 150 г
  • орехи - 200 г
  • кокосови стърготини - 50 г
  • СИРОП
  • захар - 2 ч.ч.
  • вода - 2 ч.ч.
  • лимон - резен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За тази разкошна баклава пригответе сиропа за кокосовата баклава, като първо карамелизирате захарта в тенджера до светъл карамел. След това добавете водата и върнете на котлона, докато карамелът се разтвори напълно.

Добавете и резен лимон и варете сиропа 10 минути, след което го оставете да се охлади до стайна температура.

Смелете орехите на не много ситно и добавете към тях кокосовите стърготини.

Разтопете кокосовото масло.

Вземете една кора и я намажете с масло. Отгоре поставете друга, която също намажете. Повторете, докато корите станат 4. След това поръсете обилно с орехи и навийте на руло. Рулото нарежете на пънчета с дебелина около 4-5 см.

Наредете ги в тава с разреза нагоре.

Продължете по същия начин с останалите кори.

Загрейте фурната на 170°С и сложете баклавата да се пече за около 30-35 минути до златисто.

Залейте горещата баклава с охладения вече сироп. Оставете баклавата на хладно да престои няколко часа. Най-хубава е карамелено кокосова баклава на следващия ден.

Вижте още защо ви се захаросва баклавата, както и коя е зелената съставка по турската баклава.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: