Начин на приготвяне
Взимате един лист и го намазвате с разтопено масло или олио. Прегъвате по дължина. Намазвате пак с малко масло. В една купа слагате локума и леко го размеквате в микровълновата около 15 секунди.
Взимате един локум, с ръце го правите на фитил и слагате в тясната част на кората за баница. Ако направите тънки фитили от локум ще ви стигнат две парчета локум за едната кора. Аз лично използвах три парчета.
Навивате кората за баница и поставяте в намазнена тава. И това упражнение го правите с всички кори.
Печете баклавата в загрята на 170 градуса фурна до леко покафеняване около 30 мин. Оставате да изстине добре и след това нарязвате на парчета.
Приготвяте захарен сироп. Тук вече е въпрос на вкус. Аз лично за това количество баклава използвах 500 мл вода и около 250 г захар. Оставих да ври около 10 мин. водата със захарта. Добавих и малко лимонов сок. Залях студената баклава с горещ сироп.
Коментари