Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Празнична питка със сирене Камембер

Празнична питка със сирене Камембер

Мина ДимитроваМина Димитрова
Мастър Шеф
5816k2k6
Празнична питка със сирене Камембер
Снимка: Мина Димитрова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
5
"Празнична питка със сирене Камембер е много апетитна, ефектна и подходяща за коледното меню и новогодишната трапеза."

Необходими Продукти

  • За тестото
  • прясно мляко - 375 мл
  • прясна мая - 25 г
  • кристална захар - 10 г
  • краве масло - 60 г
  • брашно - 600 г
  • сол - 10 г
  • още
  • сирене камембер - 1 бр.
  • чесън - на прах
  • розмарин - сух ½ ч.л.
  • черен пипер
  • сладко от боровинки - 1 с.л.
  • За намазване
  • яйца - 1 бр.
  • краве масло - 40 г
  • За поръсване
  • сусам
  • мак
  • песто - от босилек
  • песто - от домати
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затопляме леко прясното мляко и разтваряме маята. Оставяме да шупне. През това време в тавичка пресяваме брашното. Добавяме солта и захарта, като след това правим малко кладенче, изсипвайки в него шупналата мая.

С помощта на вилица разбъркваме. След това замесваме с миксер до меко не лепнещо тесто. Накрая добавяме краве масло. Оставете да втаса, докато удвои обема си.

След като тестото втаса, го разделяме и оформяме на топки от по 30 грама. В кръгла тава поставяме лист хартия за печене. Намазняваме с олио или малко краве масло.

Подреждаме топките, като оставяме центъра свободен. Намазваме топките с разбито яйце. Половината топки поръсваме със сусам и мак, а останалите оставяме празни. Поставяме купичка с диаметъра на Камембера в средата. Питката със сирене се пече във фурна на 180 градуса.

Камембера отрежете през средата на два кръга. С формичка на Елхичка или друга по избор изрежете в центъра на сиренето. Другата половина поръсете с чесън на прах, черен пипер и сух розмарин. Захлюпете с горната част с отрязана форма в средата.

След двадесетата минута махнете купичката от питката и поставете сиренето в центъра на тавата. Продължете с печенето на питката до готовност. При нужда може да покриете питката с хартия за печене да не прегори кората.

След изпичане на питката всяко топка се намазва с бучка масло. Топките, които са без семена се намазват песто от босилек и домати, като се редуват. В отвора на сиренето Камембер се поставя сладкото от боровинки. Питката е готова за консумация, докато е още течно сиренето се взима топка от питката и се топи в сиренето.

Празнична питка със сирене Камембер е много апетитна, ефектна и подходяща за коледното меню и новогодишната трапеза.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка: