Начин на приготвяне
Затопляме леко прясното мляко и разтваряме маята. Оставяме да шупне. През това време в тавичка пресяваме брашното. Добавяме солта и захарта, като след това правим малко кладенче, изсипвайки в него шупналата мая.
С помощта на вилица разбъркваме. След това замесваме с миксер до меко не лепнещо тесто. Накрая добавяме краве масло. Оставете да втаса, докато удвои обема си.
След като тестото втаса, го разделяме и оформяме на топки от по 30 грама. В кръгла тава поставяме лист хартия за печене. Намазняваме с олио или малко краве масло.
Подреждаме топките, като оставяме центъра свободен. Намазваме топките с разбито яйце. Половината топки поръсваме със сусам и мак, а останалите оставяме празни. Поставяме купичка с диаметъра на Камембера в средата. Питката със сирене се пече във фурна на 180 градуса.
Камембера отрежете през средата на два кръга. С формичка на Елхичка или друга по избор изрежете в центъра на сиренето. Другата половина поръсете с чесън на прах, черен пипер и сух розмарин. Захлюпете с горната част с отрязана форма в средата.
След двадесетата минута махнете купичката от питката и поставете сиренето в центъра на тавата. Продължете с печенето на питката до готовност. При нужда може да покриете питката с хартия за печене да не прегори кората.
След изпичане на питката всяко топка се намазва с бучка масло. Топките, които са без семена се намазват песто от босилек и домати, като се редуват. В отвора на сиренето Камембер се поставя сладкото от боровинки. Питката е готова за консумация, докато е още течно сиренето се взима топка от питката и се топи в сиренето.
Празнична питка със сирене Камембер е много апетитна, ефектна и подходяща за коледното меню и новогодишната трапеза.