Начин на приготвяне
Активираме маята, като в купичка слагаме водата, сухата мая, захарта и две супени лъжици от брашното. Разбъркваме и оставяме да шупне.
Оформяме брашното на кладенче и изсипваме яйцата, солта, олиото и прясното и киселото мляко. Добавяме и сместа с маята.
Замесваме меко, нелепнещо тесто. Намазваме го с малко олио, покриваме го и го оставяме да втаса за час на топло място.
След удвояване обема на тестото, го размесваме за кратко и го разделяме на 10 еднакви части. Пет от които, разточваме на малки кръгове, около 8 см. Разрязваме до половина през средата, намазваме с разтопеното масло и поръсваме до половината със сирене. Навиваме от разреда навън, до получаване на триъгълник и ги редим в намазнена тавичка с диаметър 28 см.
Разточваме останалите 5 отново на малки кръгове. Намазваме един от тях с масло, поръсваме със сирене и поставяме още един върху него. Разрязваме на 5 триъгълника. Всеки от триъгълниците разделяме на три и ги сплитаме. Получените 5 плитки поставяме в тавата, между триъгълничетата, които си приготвихме по-рано.
Заемаме се с останалите три топки тесто, които разточихме, намазваме първата с масло, поръсваме я със сирене, върху нея поставяме втората, отново намазваме и поръсваме и поставяме третата разточена топка. Тях ги слагаме в центъра на тавата.
Покриваме и оставяме да втаса празничната питка за 40 минути.
След втасване намазваме готовата празнична питка с жълтък и прясно мляко и печем питката в предварително загрята фурна на 180° за 40 минути.