Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Празнична питка с масло и сирене

Празнична питка с масло и сирене

Празнична питка с масло и сирене
Снимка: Виолета Димитрова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
8
"Празнична питка с масло, сирене и яйца, която е толкова вкусна, че може да измести основното ви ястие..."

Необходими Продукти

  • брашно - 600 г
  • топла вода - 150 мл
  • прясно мляко - 50 мл, топло
  • суха мая - 7 г
  • захар - 1 и 1/2 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • яйца - 2 бр.
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • олио - 2 с.л.
  • разтопено масло - 50 г.
  • сирене - 100 г
  • За намазване
  • яйчен жълтък - 1 бр.
  • прясно мляко - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активираме маята, като в купичка слагаме водата, сухата мая, захарта и две супени лъжици от брашното. Разбъркваме и оставяме да шупне.

Оформяме брашното на кладенче и изсипваме яйцата, солта, олиото и прясното и киселото мляко. Добавяме и сместа с маята.

Замесваме меко, нелепнещо тесто. Намазваме го с малко олио, покриваме го и го оставяме да втаса за час на топло място.

След удвояване обема на тестото, го размесваме за кратко и го разделяме на 10 еднакви части. Пет от които, разточваме на малки кръгове, около 8 см. Разрязваме до половина през средата, намазваме с разтопеното масло и поръсваме до половината със сирене. Навиваме от разреда навън, до получаване на триъгълник и ги редим в намазнена тавичка с диаметър 28 см.

Разточваме останалите 5 отново на малки кръгове. Намазваме един от тях с масло, поръсваме със сирене и поставяме още един върху него. Разрязваме на 5 триъгълника. Всеки от триъгълниците разделяме на три и ги сплитаме. Получените 5 плитки поставяме в тавата, между триъгълничетата, които си приготвихме по-рано.

Заемаме се с останалите три топки тесто, които разточихме, намазваме първата с масло, поръсваме я със сирене, върху нея поставяме втората, отново намазваме и поръсваме и поставяме третата разточена топка. Тях ги слагаме в центъра на тавата.

Покриваме и оставяме да втаса празничната питка за 40 минути.

След втасване намазваме готовата празнична питка с жълтък и прясно мляко и печем питката в предварително загрята фурна на 180° за 40 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: