Начин на приготвяне
Брашното се разделя на две части и се пресява. При пресяването на втората половина от брашното се добавя солта.
В дълбока купа се смесват хладкото прясно мляко, маята и захарта. Разбърква се енергично, докато захарта и маята се разтворят напълно.
Веднага след това се добавя крема сиренето, олиото, двете яйца (като жълтъкът на второто се отделя за намазване на питката) и се разбърква, за да се смесят добре съставките.
Постепенно се добавя по малко от пресятото брашното, докато се получи меко тесто. Прехвърля се върху набрашена повърхност и се меси около 7-8 минути, след което се връща в намаслената купа, поръсва се с малко брашно и се завива с кърпа или стреч фолио. Оставя се на топло, докато удвои обема си.
След като тестото вече е удвоило обема си (около 40 минути) вече можем да го премесим отново и да започнем с оформянето на питката.
Тестото се разделя на две по-големи топчета и едно по-малко. От по-малкото оформяме 4 еднакви топчета, заделяме ги настрани за оформянето на слънцето и ги покриваме с кърпа.
Продължаваме с двете по-големи топчета. От едното оформяме фитил, а другото разточваме на дълга правоъгълна кора. Кората намасляваме с разтопено масло и върху нея поставяме фитила, но не в средата, а леко изместено към края ѝ. Долната кора се нарязва и от двете страни на еднакви по ширина ленти, като по-дългите се премятат през фитила и се оплитат с по-късите.
Дъното на кръгла тава (с диаметър 26 см) се покрива с хартия за печене и се намаслява. Прехвърля се така оформеното тесто около стените на тавата и крайщата се съединяват.
За оформянето на средата на питката слънце разточваме 3 от по-рано заделените топчета на 3 еднакви кръгли кори. Поставят се една върху друга, като всяка се намазва с разтопено масло (без последната). Разрязват се на 7 или 8 еднакви триъгълника. По средата на всеки триъгълник се прави разрез.
Взема се всеки триъгълник и се промушва острата част отдолу през разреза и леко се издърпва. Така се процедира и с останалите триъгълници. Подреждат се във вътрешната част на кръга, а по средата се поставя останалото едно топче, като от него се откъсват малки фитили, които се оплитат като плетка върху него.
Така оформената питка се покрива с кърпа и оставя на топло да втаса. Разбива се заделения по-рано жълтък с няколко капки прясно мляко и се намазва с четка втасалата питка.
Пече се питка Слънце за Нова година в предварително загрятата фурна на 170 °C за около 50 минути.
Вижте още идеи за празничен хляб, както и съвети как да направите хубаво тесто за питка. Отделно сме посветили цял материал за това как красиво да оформите питка цвете.