Начин на приготвяне
В купа изсипвате захарта, маята и водата. Разбъркайте и оставете за 10 мин, докато шупне.
Върху силиконова подложка за месене си пресейте брашното заедно със солта. Добавете вече шупналата мая и олиото.
Започнете да месите, докато получите меко тесто.
Включете си фурната на 50 °C, сложете омесеното тесто в купа, намажете го с малко олио отгоре и го оставете във фурната, за да втаса и удвои обема си.
Започнете да приготвяте плънката. Почистете и с чопър, нарежете лука и праз лука на ситно. В тенджерка сложете олиото, изчакайте, докато загрее и добавете нарязаните лук и праз лук.
След като придобият златист вид, добавете доматеното пюре, както и подправките - червен пипер, сол и чубрица.
След като тестото е втасало, го разточете на една голяма кора. Разпределете върху нея плънката и завийте на руло, като “залепяте” краищата, за да не се изсипе плънката.
Намажете една тава с олио и сложете лучника в нея.
По желание може да намажете лучника-руло с разбито яйце.
Сложете тавата с лучника-руло за 20 мин в сгрятата на 50 °C фурна, за да втаса. След това усилете на 180 °C и печете за 30 минути до златиста коричка.
Вижте още как да направите зелник и какво се слага на масата на Ивановден.