Начин на приготвяне
За тази рецепта могат да се използват готови бели аспержи от буркан/консерва с изискването да са от по-дебелите. Тъй като в България трудно се откриват такива, по-вероятно е да ги намерите пресни. А ето и как да ги сварите за нашата рецепта:
Обелете с фина белачка за зеленчуци тънък пласт от кожичката им (без върха). При по-дебелите бели аспержи, ако не се обелят, ще останат жилави.
Отрежете около три пръста или повече от основата, тя също е жилава. Ще усетите къде точно да срежете или отчупите, след като прегънете стръка - ще си покаже къде е чуплив и къде жилав.
Сложете аспержите изправени във вряща вода с лъжичка захар и лъжичка сол. Съдът трябва да е висок и по-тесен, а връхчетата да не са покрити с вода - те ще си се сготвят от парата.
Варете около 10-13 минути - зависи от дебелината на аспержите. Проверявайте ги с вилица, но не чакайте много да омекват. Внимателно ги изкарайте от водата и оставете да изстинат.
През това време направете емулсията от кориандър с авокадо. Тъй като аз лично не обичам да ми е много силен вкусът на кориандъра, понякога слагам 50:50 с магданоз или пък съм пробвала само и единствено с магданоз - става също чудесно.
Сложете в блендер или в чашата на пасатор около 80-100 мл от водата, в която сте варили аспержите (тя също трябва да е изстинала. В случай че сте ползвали такива от буркан, използвайте водата от буркана.
Добавете майонезата, нарязано на парченца авокадо (от 40 до 60 грама), щипка сол, чесъна, чушката на парченца, оцета и измитите зелени листа кориандър и магданоз.
Пасирайте до съвършена гладкост, като наливате на тънка струйка зехтина, за да се получи гладка и пухкава емулсия.
Подредете аспержите с плато и залейте с емулсията.
Отгоре сложете мидените ядки. Използват се бели пясъчни миди, приготвени на пара, докато се отворят. Ядките се отделят лесно.
Накълцайте чери доматките и поръсете отгоре за цвят. Аз поръсих и със сушени листа кориандър за акцент, както и от прекрасната сол Малдон.
По рецепта се настъргва и малко кора от лайм, но нямах, иначе става още по-разкошно.
Опитайте бели аспержи с миди и емулсия от кориандър, много е вкусно!
Вижте още подробно за обработката и готвенето на аспержите, както и как най-лесно се чистят аспержи.