Начин на приготвяне
Изпълнението на тази идея за предястие е много лесна, когато ползвате готови мариновани аспержи от буркан.
При пресните също не е трудно, стига да намерите такива на пазара. Изберете по-дебели, при мен 8 на брой -400 г.
Обелете ги внимателно с белачка за зеленчуци, като пазите връхчетата, а твърдата част в основата отрежете.
Сварете ги в подсолена вода с добавена също щипка захар. Трябва да омекнат леко, но не да се разпадат, времето за готвене зависи от дебелината и за нашите по-големи аспержи ще са нужни около 15 минути.
Добре е да бъдат изправени с връхчетата нагоре, защото те могат да се сготвят по-бързо от стъблото и да се счупят, което не е желателно, затова потопете ги във водата чак към финалните 5 минути.
Огънят да умерен, средна степен на котлона.
Готовите бели аспержи се охлаждат напълно.
Тънките големи парчета шунка (може да се използва и всякакво друго филе, например пуешко) се разгръщат, мажат се с майонеза и се поставя по една аспержа, която се завива.
Подреждат се в плато и се украсяват със свежи листа от рукола и бейби спанак. Наоколо се слагат и чери доматчетата.
Рулата от аспержи и шунка се напръскват със зехтин и поръсват с прясно смлян на по-едро черен пипер.
Предястието се поднася охладено на празничната трапеза, като украсата се слага накрая, за да не увяхват листенцата.
Добър апетит и весел празник с това предястие от бели аспержи със шунка.