Начин на приготвяне
Още една звезда в света на Гаспачото е това от бели аспержи. То съчетава нежен и деликатен вкус и би било наслада дори и за най- изисканото небце.
Пригответе го за вашите гости и го сервирайте в купички или малки чашки, декорирани с филирани бадеми и връхчета от аспержи.
Белите аспержи можете да си сварите сами или да използвате готови от консерва. И в двата случая течността от консервата или от варенето също ще използваме за гаспачото. Ако се притеснявате, че в купените аспержи има консерванти във водата, то не е проблем да се изхвърли и използва и чиста минерална вода.
Първа стъпка е да смелите суровите белени бадеми. След това смелете и хляба, ако е много сух, а в случай че е мек, ще си го добавите направо към другите продукти. Хубаво е да се използва само средата на бял хляб, за да не се променя цветът на гаспачото.
Към смлените бадеми и хляба сложете краставицата - обелена и нарязана на парченца, меките и нежни бели аспержи, лука, оцета, зехтина, 250 мл вода от варенето или консервата (или както казахме - чиста вода), сол и черен пипер.
Смелете в блендер всичко за около 3 минути до идеално гладка и нежна консистенция на студената супа.
Прехвърлете бялото гаспачо в каничка или друг удобен за вас съд и приберете в хладилник за минималното време от 1 час.
Сервирайте това разкошно гаспачо от бели аспержи добре охладено.
Добър апетит!