Начин на приготвяне
В дълбок тиган загрейте олиото. Запържете лука и чесъна, докато омекнат.
Добавете телешката кайма и гответе, докато промени цвета си.
Прибавете гъбите и ги запържете за няколко минути, докато водата им се изпари.
Добавете доматите, червения пипер, ригана, черния пипер и солта. Разбъркайте добре и оставете да къкри на слаб огън за около 5 минути.
В тава подредете половината от нарязаните картофи. Залейте ги с половината от сместа с каймата. Повторете със слой картофи и завършете с каймата.
Налейте телешкия бульон или вода, покрийте тавата с алуминиево фолио и печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 40 минути, докато картофите омекнат.
Следва подготовка на заливката за мусаката.
Разбийте яйцата с киселото мляко.
Постепенно добавете брашното и щипка сол, като разбърквате до гладка смес.
Извадете тавата от фурната, премахнете фолиото и равномерно разпределете заливката върху мусаката.
Върнете във фурната и печете още 15-20 минути, докато заливката придобие златист цвят.
Може да поднесете мусака с телешко и гъби с кисело мляко или свежа салата.
Добър апетит!
Вижте още колко дълго да печем мусаката, както и кои са подходящите за мусака подправки.