Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Мусака»Мусака с телешко и гъби

Мусака с телешко и гъби

Албена АтанасоваАлбена Атанасова
Мастър Шеф
2241k7506
Мусака с телешко и гъби
Снимка: Албена Атанасова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
75 мин.
Порции
4
"Може да поднесете мусака с телешко и гъби с кисело мляко или свежа салата...Приятен обяд."

Необходими Продукти

  • телешка кайма - 500 г
  • гъби - 200 г печурки или по избор
  • картофи - 1 кг
  • лук - 1 глава
  • чесън - 2 скилидки
  • домати - 2 бр
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • сух риган - 1 ч.л.
  • мащерка - 1 щипка
  • черен пипер - 1/2 ч.л.
  • сол - на вкус
  • зехтин - 3 с.л.
  • телешки бульон - 200 мл
  • За заливката
  • яйца - 3 бр.
  • кисело мляко - 3 бр.
  • брашно - 2 с.л.
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбок тиган загрейте олиото. Запържете лука и чесъна, докато омекнат.

Добавете телешката кайма и гответе, докато промени цвета си.

Прибавете гъбите и ги запържете за няколко минути, докато водата им се изпари.

Добавете доматите, червения пипер, ригана, черния пипер и солта. Разбъркайте добре и оставете да къкри на слаб огън за около 5 минути.

В тава подредете половината от нарязаните картофи. Залейте ги с половината от сместа с каймата. Повторете със слой картофи и завършете с каймата.

Налейте телешкия бульон или вода, покрийте тавата с алуминиево фолио и печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 40 минути, докато картофите омекнат.

Следва подготовка на заливката за мусаката.

Разбийте яйцата с киселото мляко.

Постепенно добавете брашното и щипка сол, като разбърквате до гладка смес.

Извадете тавата от фурната, премахнете фолиото и равномерно разпределете заливката върху мусаката.

Върнете във фурната и печете още 15-20 минути, докато заливката придобие златист цвят.

Може да поднесете мусака с телешко и гъби с кисело мляко или свежа салата.

Добър апетит!

Вижте още колко дълго да печем мусаката, както и кои са подходящите за мусака подправки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: