Начин на приготвяне
Започнете да приготвяте баницата с праз, сирене и кашкавал, като почистите и накълцайте стръковете праз. Запържете или задушете с около 4 лъжици олио и щипка сол на умерен огън. За да омекне по-бързо, може да сложите и лъжичка краве масло.
Дръпнете от огъня и оставете да изстине (но не е задължително да изстива напълно).
Разбийте яйцата в купа с щипка сол, киселото мляко и содата. Натрошете вътре сиренето и накъсайте кашкавала. Ако е по-твърд може да настържете, но за тази рецепта за баница аз лично предпочитам мек и не толкова узрял кашкавал, който накъсан на парченца се усеща по-добре в баницата.
Добавете праза заедно с мазнината и разбъркайте. Намазнете тавичка, по- малка от размерите на корите.
Поставете една кора, така че да е набръчкана/нагъната. Капнете малко олио и поставете втора кора по същия начин. Разпределете от сместа и покрийте със следващата кора, пак смес и така до привършване на продуктите. Само най-отдолу са две кори, нататък са след всяка кора - плънка. И само на някои капвам олио, не на всички, за да не става прекалено мазно. Въпрос на вкус е.
Покрийте баницата с праз с последната набръчкана кора, по желание намажете с олио или масълце и пъхнете в загрята на 170-180 градуса фурна.
Печете до златист загар на баницата със сирене. Препоръчително е да сервирате баницата още топличка. Добър апетит!