Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баница с праз, сирене и кашкавал

Баница с праз, сирене и кашкавал

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k37k17k12
Баница с праз, сирене и кашкавал5 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
8
"Тази баница с праз, сирене и кашкавал става изключително сочна, вкусна и ароматна. Всички я обожават!"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 250 г фини
  • сирене - 120 - 150 г
  • кашкавал - 150 г по - пресен, мек
  • яйца - 4 бр. L
  • кисело мляко - 3 - 4 с.л.
  • сода бикарбонат - 1/2 ч.л.
  • праз - 2 стр.
  • сол - 2 щ.
  • олио - около - 6 - 7 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започнете да приготвяте баницата с праз, сирене и кашкавал, като почистите и накълцайте стръковете праз. Запържете или задушете с около 4 лъжици олио и щипка сол на умерен огън. За да омекне по-бързо, може да сложите и лъжичка краве масло.

Дръпнете от огъня и оставете да изстине (но не е задължително да изстива напълно).

Разбийте яйцата в купа с щипка сол, киселото мляко и содата. Натрошете вътре сиренето и накъсайте кашкавала. Ако е по-твърд може да настържете, но за тази рецепта за баница аз лично предпочитам мек и не толкова узрял кашкавал, който накъсан на парченца се усеща по-добре в баницата.

Добавете праза заедно с мазнината и разбъркайте. Намазнете тавичка, по- малка от размерите на корите.

Поставете една кора, така че да е набръчкана/нагъната. Капнете малко олио и поставете втора кора по същия начин. Разпределете от сместа и покрийте със следващата кора, пак смес и така до привършване на продуктите. Само най-отдолу са две кори, нататък са след всяка кора - плънка. И само на някои капвам олио, не на всички, за да не става прекалено мазно. Въпрос на вкус е.

Покрийте баницата с праз с последната набръчкана кора, по желание намажете с олио или масълце и пъхнете в загрята на 170-180 градуса фурна.

Печете до златист загар на баницата със сирене. Препоръчително е да сервирате баницата още топличка. Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: