Начин на приготвяне
Яйцата за кекса се разбиват със захарта на пухкава пяна.
Добавя се олиото, разбива се за кратко, добавя се сметаната, брашното пресято с бакпулвера, ванилията, сока и кората от 1 лайм. Отделя се 1/3 от сместа и се разбърква с какаото предварително разтворено в малко гореща вода.
Първо се изсипва бялата смес върху нея на тънка струя се правят шарки с кафявата смес и леко се разбърква.
Пече се в кексова форма на умерена фурна /180 градуса/ за около 40-45 мин. Последните 10 фурната може да се намали на 160 градуса.
Като се охлади, се изважда от формата и се полива с глазура. Кексът със сметана и шоколадова глазура е готов!
Глазурата се приготвя, като шоколадът се разтопи на водна баня или в микровълнова със сметана или мляко.
Ако обичате сладостите, може да приготвите още кекс с газура и ягоди, както и вкусен портокалов кекс с глазура.