Начин на приготвяне
Маста, яйцето и киселото мляко трябва да са на стайна температура. От брашното се прави кладенче. Содата се слага в киселото мляко да шупне.
От всички продукти се омесва маслено тесто. Престоява за кратко 20 - 30 мин. Разделя се на 2 равни части. От всяка се разточва кора.
Локумът се нарязва еднакви пръчици/ всяко парче се нарязва на 4 или 6 парчета/.
Подрежда се един ред локум по дължината на кората и внимателно се завива веднъж, за да се оформи тънко руло.
Рулото първо се отрязва от кората и след това се нарязва на малки пурички.
Броя на пуричките от едно руло е колкото броя на парченцата локум в него / приблизително/.
Пекат се вкусните локумки в предварително загрята фурна върху хартия за печене на 180 - 200 °C.
Още топли, крехките локумки се овалват в пудра захар.
Вижте още от какво се прави локум, както и всичко, което трябва да знаете за локума.