Начин на приготвяне
Обелете главите лук и ги сварете в кипяща вода за около 10 минути, докато омекнат, но да не се разпаднат.
След това ги извадете и оставете да се охладят. След това внимателно извадете вътрешността на всяка глава лук, като оставите външните слоеве цели.
Нарежете малката глава лук и чесъна на ситно и ги запържете в 1 с.л. олио до златисто.
Добавете каймата и я запържете, докато стане златиста и се раздроби. Прибавете ориза и разбъркайте добре.
След това добавете подправките - червения и черния пипер, кимиона, солта и захарта. Разбъркайте всичко добре.
Добавете малко вода, покрийте и оставете да се готви за около 5 минути, докато оризът поеме течността и омекне.
Накрая добавете доматения сок и още малко сол, ако е необходимо. Оставете плънката да се охлади леко.
Вземете охладените люспи лук и внимателно ги напълнете с плънката. Завийте като сарми. Подредете сармите в тавичка. Между тях може да сложите дафинови листа за аромат.
Залейте с вода и добавете останалата лъжица олио. Покрийте с алуминиево фолио пълнения лук и оставете на 200 °C за около един час, докато лукът и оризът са добре сварени.
Превъзходни лучени сарми с кайма - да си оближеш пръстите :)