Начин на приготвяне
За тази рецепта е желателно скумрията да е прясна, но ако не разполагате с прясна, може и замразена.
Скумриите се изчистват от вътрешностите. Главите се премахват и рибите хубаво се измиват.
Вътрешността на рибите се напълва с морска сол, като отвън почти се покриват със солта.
Така рибите се оставят за 24 часа.
След това скумриите се измиват от солта. Нарязват се на шайби с дебелина 1.5 - 2 сантиметра.
На дъното на кутия се нареждат нарязан на тънко лимон, няколко зърна черен пипер, начупени парченца дафинов лист и бахар.
Нареждат се плътно парчетата риба.
Следват пак лимонови резенчета, черен пипер, бахар, дафинов лист и рибени парчета.
Така се процедира до изчерпване на продуктите. Завършва се с лимонови резенчета.
Рибата се залива с олио, което предварително е препържено и охладено.
Не е необходимо маринованата риба цялата да е залята с олио, но е желателно от време на време парчетата да се обръщат.
След 12 часа може да се насладите на уникално вкусна осолена маринована скумрия.
Приятен апетит!