Начин на приготвяне
Първата стъпка от рецептата за еклери с брашно от спелта е да си приготвите пареното тесто. В дълбока тенджера изсипете първо течните съставки - олиото, водата и млякото. След това добавете захарта и солта и сложете тенджерата на котлона.
Включете и изчакайте да заври, след което добавете брашното от спелта и започнете да разбърквате енергично. Трябва да ви се получи тесто, което да започне леко да се отделя от стените на тенджерата. После махнете от котлона и оставете да се поохлади. Във вече поохладено, но все още топло парено тесто добавете яйцата и разбъркайте.
Пригответе си тава, застлана с хартия за печене. С лъжица или пош оформете еклерите и ги наредете на разстояние един от друг. След това ги изпечете в загрята фурна на 200°C за 25 мин.
Започнете да приготвяте крема за еклери. Сложете половината от млякото в тенджера да заври. После добавете захарта и разбъркайте. Другата половина от млякото разбъркайте с брашното от спелта, жълтъците и ванилията до получаването на хомогенна смес.
Добавете сместа към свареното прясно мляко и разбърквайте енергично до сгъстяване. Изключете и оставете крема за еклерите да се охлади напълно.
След като и еклерите и кремът са студени, изсипете крема в шприц или пош и напълнете еклерите с него.
Наредете ги в тава и ги поръсете с разтопения на водна баня млечен шоколад.
Изчакайте поне час, за да поемат добре, и поднесете еклери с брашно от спелта.
Вижте още как да направим карамел за еклери, както и как се пълнят правилно еклери.