Начин на приготвяне
Овесените ядки се смилат в блендер или кухненски робот, докато станат на брашно.
Лененото семе се смила в кафемелачка.
В малка купичка се смесва смляното ленено семе с 3 с.л. вода и се оставя за 5-10 минути да набъбне.
В купа, в която ще се разбърква сместа, се смесват лимецовото брашно, смлените овесени ядки, бакпулверът, хималайската сол и ванилията. Разбърква се много добре.
Добавя се бадемовото мляко и ленената смес, след което разбъркайте добре до хомогенна смес. Оставя се тестото да почине за 5-10 минути.
Тиганът за палачинки се загрява на средна температура и леко се намазва с олио.
Изсипва се половин малък черпак от сместа.
Пече се лимецова палачинка около 2 минути, докато се появят балончета на повърхността, след което обръща и се изпича още 1-2 минути.
Повторя се с останалата смес за палачинки.
Веган палачинки с лимец и овес се гарнират с пресни плодове, ядково масло или кленов сироп.
Вижте дали брашното от лимец е безглутеново, както и има ли разлика между спелта и лимец.