Начин на приготвяне
Подготвя се желязна паричка. Увива се в стреч фолио. И с червен конец се завързват дрянови пъпки.
В тава или дълбока купа се пресяват двата вида брашно. Прави се кладенче и в средата се добавят солта и захарта.
Содата бикарбонат се слага в чаша и към нея се добавя оцета да шупне.
Газираната вода се затопля леко.
Към брашното се добавят шупналата сода и олиото. Постепенно се добавя газираната вода, като започва да се замесва тестото. Загребва се по малко от брашното. Когато сместа стане по-гъста от кексова се изкарва от съда върху набрашнен плот и се дозамесва.
Подготвя се намазнена тавичка. Малко от тестото се откъсва за украса. Останалата част се оформя във формата на питка, слага се паричката и се слага в тавичката.
Украсата се прави по желание, като за бъдни вечер по традиция се изобразява слънце. Намазва се с олио и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за 50-60 минути.
Когато е изпечена содената питка се намазва с олио, поръсва се с вода и се задушава за кратко с вестник и кърпа.
Питката за Бъдни вечер се сервира докато е още топла, а най-възрастния я разчупва и подава на всеки парче, като се оставя едно и за светиите. На който се падне парата от постната питка с пълнозърнесто брашно и газирана вода ще има година изпълнена със здраве.