Начин на приготвяне
Брашното се пресява със солта. Прави се кладенче в средата и в него се слагат размитата в прясното мляко мая, киселото мляко и разбитите със захарта яйца.
Замесва се тесто, което се разделя на 3 части и се разточва на три кори, всяка от които се намазва обилно с разтопено масло.
Слагат се една върху друга, разтеглят се на квадрат и срещуположните ъгли се прегъват към средата, като се навива на руло.
Отделя се малко парченце за украса, а останалото тесто се разрязва на две части с остър набрашнен нож. Всяка от тях се усуква и се разтегля.
Навиват се на охлювче и се слагат в намазана с масло и поръсена с брашно тава.
От отделеното парче тесто се оформя житен клас или друга фигурка, с която се украсява питката.
Оставя се да втасва на топло и като се надигне, се намазва с разбит жълтък. Пече се в предварително загрята до 220°С фурна 10 минути.
Температурата се намалява на 195°С и се пече още 25 минути. Изпеченият хляб се обръща върху решетка и се оставя да изстине.
Усуканата питка е готова.