Начин на приготвяне
Започнете с подготовка на листата от лапад. Измийте ги добре. Подредете ги в дълбок съд и ги залейте с гореща вода, за да омекнат.
След една минута отцедете листата и оставете, за да се охладят.
През това време може да си приготвите плънката.
Нарежете лука и чесъна на ситно. Настържете моркова.
Загрейте зехтина в тенджера.
Прибавете лука и чесъна и ги задушете.
Добавете предварително настъргания морков, червения пипер и разбъркайте.
Изсипете измития черен ориз и го запържете леко за 2–3 минути.
Добавете доматеното пюре, сол, черен пипер и джоджен, заедно с пресния магданоз и шафрана.
Добавете около 300 мл вода и варете на умерен огън, докато оризът поеме течността - или приблизително 20 минути на слаб огън. Не трябва оризът да е напълно сварен.
Във всяко листо сложете по 1 лъжица от плънката.
Завийте като малка сарма.
Подредете сармите плътно в еър фрайъра.
Залейте с малко топла вода или бульон, колкото да покрие дъното.
Печете до готовност.
Може да поднесете лападовите сарми с черен ориз в еър фрайър с кисело мляко, лимонов сок или с чеснов сос.
Вижте още колко време да варите лапада, както и погледнете дали да не си приготвите следващия път нещо вкусно като лапад с ориз.