Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Лападови сармички с черен ориз в еър фрайър

Лападови сармички с черен ориз в еър фрайър

Лападови сармички с черен ориз в еър фрайър
Снимка: Албена Атанасова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
3
"Може да поднесете лападовите сарми с черен ориз в еър фрайър с кисело мляко, лимонов сок или с чеснов сос."

Необходими Продукти

  • лапад - 30 бр. листа
  • черен ориз - 1 ч.ч.
  • лук - 1 глава
  • чесън - 2 - 3 скилидки
  • моркови - 1 брой
  • доматено пюре - 2 с.л.
  • шафран - 0.3 г
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1/2 ч.л.
  • джоджен - 1 ч.л. сух
  • магданоз - 1 ч.л. пресен
  • зехтин - 3 с.л.
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започнете с подготовка на листата от лапад. Измийте ги добре. Подредете ги в дълбок съд и ги залейте с гореща вода, за да омекнат.

След една минута отцедете листата и оставете, за да се охладят.

През това време може да си приготвите плънката.

Нарежете лука и чесъна на ситно. Настържете моркова.

Загрейте зехтина в тенджера.

Прибавете лука и чесъна и ги задушете.

Добавете предварително настъргания морков, червения пипер и разбъркайте.

Изсипете измития черен ориз и го запържете леко за 2–3 минути.

Добавете доматеното пюре, сол, черен пипер и джоджен, заедно с пресния магданоз и шафрана.

Добавете около 300 мл вода и варете на умерен огън, докато оризът поеме течността - или приблизително 20 минути на слаб огън. Не трябва оризът да е напълно сварен.

Завиване на сармичките:

Във всяко листо сложете по 1 лъжица от плънката.

Завийте като малка сарма.

Подредете сармите плътно в еър фрайъра.

Залейте с малко топла вода или бульон, колкото да покрие дъното.

Печете до готовност.

Може да поднесете лападовите сарми с черен ориз в еър фрайър с кисело мляко, лимонов сок или с чеснов сос.

Вижте още колко време да варите лапада, както и погледнете дали да не си приготвите следващия път нещо вкусно като лапад с ориз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: