Начин на приготвяне
Попарваме пресните листа лапад, които преди това сме измили.
Докато те омекват, в друг съд (който не е застрашен от боядисване) настъргваме обеленото червено цвекло - на много фино ренденце.
Разбъркваме с предварително сварения ориз (може на оризоварка) и овкусяваме на вкус с хималайска сол, черен пипер, оцет (ябълков), кафява кристална захар и по желание сусамово масло.
Изцеждаме лападовите листа и внимателно ги разстиламе. Сипваме около 1 супена лъжица в началото на голямо листо, прибираме краищата навътре и като плик нагъваме няколко пъти (а може и на рулце).
Подреждаме приготвените сармички в кошница за готвене на пара и я поставяме в тенджера с вряща вода на дъното.
Захлупваме и след 5-10 минути са готови.
Не бива да задържаме лападовите сарми на парата твърде дълго като лозовите сарми, тъй като лападовите листа бързо омекват, а и за да запазим цикламения цвят на плънката, понеже цвеклото губи цвета си при цялостно сваряване.
Лесни и интересни сладко-кисели на вкус лападови сармички с цикламен ориз. Крехки и изненадващи с наситения си цвят!