Начин на приготвяне
Водата и брашното за тази фокача с квас се смесват като може да се разбърка добре до поемане на водата и се оставя настрани да си почине за около 15 минути.
Към сместа с водата и брашното добавяме активен квас (това е когато квасът, който държим в хладилника го нахраним с вода и брашно и оставим няколко часа да втаса) и сол. И с мокри ръце размесваме, като и разтягаме и прегъваме тестото (ако имате време, това прегъване може да го направите още 2 пъти на всеки 30 минути).
След като тестото е втасало няколко часа на стайна температура или за една нощ на по-хладно място, изсипваме тестото в подходяща тава, предварително намаслена със зехтин.
Разстилате добре с пръсти, намазвате с домат (предварително рендосан), слагаме домати чери и маслини, поръсваме с риган и оставяте отново да втаса за няколко часа след което се изпича на 180 градуса за 40 минути или до готовност.
Вижте важни хитринки при приготвянето на фокача и най-вкусните изпитани рецепти за фокачи.
Коментари