Начин на приготвяне
Всички продукти трябва да са топли, на стайна температура.
Захарта разтворете в леко разбитите яйца. Към тях добавете ванилията, топлото мляко и повече от половината от мазнината.
Пресейте брашното в голяма дълбока купа. Направете кладенче и сложете маята. Добавете и яйчената смес. Бъркайте докато започне да се получава тесто.
Прехвърлете тестото на плот и продължавайте да месите. След това започваме да вкарваме мазнината в тестото - мажа си ръцете и меся с разтегляне и прегъване докато попие и пак топя ръцете до изразходване на цялата мазнина.
Месим докато по тестото започнат да се показват мехурчета и то стане меко и еластично. Като се натисне с пръст трябва да си връща формата.
Оформяме на топка и я намазваме с малко от мазнината. Връщаме козуначеното тесто в дълбоката купа, която също е намаслена. Завиваме със стреч фолио и оставяме на топло да втаса за около час и половина във фурната на 50 градуса.
Намасляваме плота и вадим тестото. Разделяме го на две големи части. Всяка топка разделяме на три и с ръце разтегляме на правоъгълник. В случая намазах с шоколад и навих на руло.
Слагаме козуначетата да се пекат за около час и малко, като при слагане, фурната трябва да е студена. Мажем козуначените мъфини само с олио и поръсваме със захар. Не мажа с белтък или жълтък, тъй като той бързо се запича и стяга кората на тестото, което не може да се разгърне. Печем на 160 градуса.
Във фурната добавяме съд с вода на дъното на фурната, за да са по-меки козуначените мъфини. Ако започне бързо да се зачервява, завиваме с хартия за печене или фолио. Вадим и мажем мъфините върху захарта с равно количество вода и олио, и завиваме с кърпа докато изстинат, след което ги вадим от тавата. Когато изстинат, ги съхраняваме в плик.
Вижте също как да си направите козуначено руло или класическия козунак на конци.
Коментари