Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Мъфини»Козунак»Много пухкави козуначени мъфини

Много пухкави козуначени мъфини

АтанаскаАтанаска
Чирак
3844369
Много пухкави козуначени мъфини
Снимка: Атанаска
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
"Много пухкави и много вкусни козуначени мъфини за вашия великденски празник и не само."

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр.
  • прясно мляко - 150 г
  • захар - 130 г
  • ванилия - 1 бр.
  • олио и масло - 120 г, 50/50
  • брашно - 650 г
  • сол - 1 щипка
  • суха мая - 1 бр.
  • За плънката
  • стафиди
  • орехи
  • шоколад
  • локум
  • захар за поръсване - 30 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Всички продукти трябва да са топли, на стайна температура.

Захарта разтворете в леко разбитите яйца. Към тях добавете ванилията, топлото мляко и повече от половината от мазнината.

Пресейте брашното в голяма дълбока купа. Направете кладенче и сложете маята. Добавете и яйчената смес. Бъркайте докато започне да се получава тесто.

Прехвърлете тестото на плот и продължавайте да месите. След това започваме да вкарваме мазнината в тестото - мажа си ръцете и меся с разтегляне и прегъване докато попие и пак топя ръцете до изразходване на цялата мазнина.

Месим докато по тестото започнат да се показват мехурчета и то стане меко и еластично. Като се натисне с пръст трябва да си връща формата.

Оформяме на топка и я намазваме с малко от мазнината. Връщаме козуначеното тесто в дълбоката купа, която също е намаслена. Завиваме със стреч фолио и оставяме на топло да втаса за около час и половина във фурната на 50 градуса.

Намасляваме плота и вадим тестото. Разделяме го на две големи части. Всяка топка разделяме на три и с ръце разтегляме на правоъгълник. В случая намазах с шоколад и навих на руло.

Слагаме козуначетата да се пекат за около час и малко, като при слагане, фурната трябва да е студена. Мажем козуначените мъфини само с олио и поръсваме със захар. Не мажа с белтък или жълтък, тъй като той бързо се запича и стяга кората на тестото, което не може да се разгърне. Печем на 160 градуса.

Във фурната добавяме съд с вода на дъното на фурната, за да са по-меки козуначените мъфини. Ако започне бързо да се зачервява, завиваме с хартия за печене или фолио. Вадим и мажем мъфините върху захарта с равно количество вода и олио, и завиваме с кърпа докато изстинат, след което ги вадим от тавата. Когато изстинат, ги съхраняваме в плик.

Вижте също как да си направите козуначено руло или класическия козунак на конци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Maria Kostoff
Maria Kostoff
Мъфините не се ли слагат във форми да се пекат?
20.04.2025 10:46