Начин на приготвяне
Пригответе си една купа и изсипете в нея хладкото мляко и към него добавете маята, захарта и 3 с.л. брашно. Разбъркайте добре, след което покрийте купата с фолио и я оставете настрани. Трябва маята да шупне, което ще отнеме няколко минути.
След това към вече шупналата мая добавете солта и разбитите яйца, като използвате 1 цяло и само белтъка от другото. Жълтъка не го изхвърляйте, а го оставете после за намазване. Прибавете след това олиото и 2 чаши пресято брашно.
Разбъркайте добре, след което извадете тестото от купата върху подложка за месене или директно върху кухненския плот. Започнете поетапно, докато месите да прибавяте и последното останало количество от брашното. Месете до пухкаво тесто.
Тестото ще разберете кога ви е готово по това, че е станало доста меко и приятно на допир, което не се лепи по ръцете и повърхността, върху която сте го месили.
Вече готовото тесто разделете на десетина еднакви по размер топки. След това всяка една от топките разделете на три. Разточете и сплетете тези 3 части. Намажете с малко олио и сложете в намаслена тава. Същото повторете и с останалите точки от тестото.
След като сте оформили празничната питка за Антоновден, я оставете на топло да втасва за 30 мин. След това с помощта на силиконова четка намажете отгоре жълтъка, смесен с 1 ч.л. олио.
Печете вашата погача за Антоновден на 180 °C за 40 мин.
Весел празник!
Вижте и още една вкусна погача за Атанасовден. Разбира се, нашите рецепти за празнични погачи са безброй, така че може да си харесате тази, която ви е по вкуса.