Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Погача за Антоновден

Погача за Антоновден

Вероника МихайловаВероника Михайлова
Иноватор
3153k6563
Погача за Антоновден
Снимка: Вероника Михайлова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
10
"Няма да издадем на никого, ако спретнете тази погача за Антоновден и посред май месец."

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр.
  • суха мая - 7 г
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • брашно около - 600 г
  • захар - 2 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пригответе си една купа и изсипете в нея хладкото мляко и към него добавете маята, захарта и 3 с.л. брашно. Разбъркайте добре, след което покрийте купата с фолио и я оставете настрани. Трябва маята да шупне, което ще отнеме няколко минути.

След това към вече шупналата мая добавете солта и разбитите яйца, като използвате 1 цяло и само белтъка от другото. Жълтъка не го изхвърляйте, а го оставете после за намазване. Прибавете след това олиото и 2 чаши пресято брашно.

Разбъркайте добре, след което извадете тестото от купата върху подложка за месене или директно върху кухненския плот. Започнете поетапно, докато месите да прибавяте и последното останало количество от брашното. Месете до пухкаво тесто.

Тестото ще разберете кога ви е готово по това, че е станало доста меко и приятно на допир, което не се лепи по ръцете и повърхността, върху която сте го месили.

Вече готовото тесто разделете на десетина еднакви по размер топки. След това всяка една от топките разделете на три. Разточете и сплетете тези 3 части. Намажете с малко олио и сложете в намаслена тава. Същото повторете и с останалите точки от тестото.

След като сте оформили празничната питка за Антоновден, я оставете на топло да втасва за 30 мин. След това с помощта на силиконова четка намажете отгоре жълтъка, смесен с 1 ч.л. олио.

Печете вашата погача за Антоновден на 180 °C за 40 мин.

Весел празник!

Вижте и още една вкусна погача за Атанасовден. Разбира се, нашите рецепти за празнични погачи са безброй, така че може да си харесате тази, която ви е по вкуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: