Начин на приготвяне
Разбиваме омекналото масло със захарта и прибавяме 1 яйце и 3 жълтъка. Разбъркваме.
В хладко прясно мляко разтваряме маята. Прибавяме я към сместа заедно с 2 ч.ч. брашно и солта.
Объркваме съставките и добавяме останалото брашно с ръсене и изцедения сок на лимона.
Замесваме тесто, което покриваме и оставяме на топло за 2 часа да втаса.
Отново замесваме втасалото вече тесто и го оформяме на погача. Слагаме я в намаслена тавичка и оставяме погачата да удвои обема си.
Разбиваме жълтъка с прясното мляко и намазваме отгоре.
Коледната погача се изпича за около 40 минути, като се слага в предварително загрята фурна на 180 градуса.