Начин на приготвяне
Подгответе формички за бонбони или малки силиконови форми. Ако нямате, може да използвате хартия за печене.
В касерола на среден огън смесете захарта и водата.
Разбърквайте, докато захарта се разтопи напълно. След това спрете да бъркате, но наблюдавайте внимателно.
Оставете сместа да къкри, докато придобие златисто-кафяв цвят (карамел). Това отнема около 5-8 минути.
Свалете от огъня и добавете маслото (ако използвате), ванилията и солта. Разбъркайте добре.
Внимателно изсипете карамела в подготвените формички или на хартия за печене.
Оставете карамелените бонбони да се охладят напълно (поне 30 минути), докато станат твърди.
Извадете бонбоните от формите или ги начупете на парчета, ако сте ги направили върху хартия.
По желание може да добавите и оцветител, преди да ги изсипете във формичките или да добавите към смучещи бонбони с карамел ядки или морска сол за по-красив и различен ефект.
Вижте още какво съдържат смучещите бонбони от магазина и дали има вреда яденето на желирани бонбони.