Начин на приготвяне
Измийте тиквичките, обелете и ги нарежете на тънки кръгчета или дълги ивици.
Посолете ги леко и ги оставете за 10–15 минути да пуснат вода.
След това ги подсушете с кухненска хартия.
Смесете в купа царевичното и бялото брашно, добавете сол, черен пипер и подправки.
Оваляйте всяка тиквичка в сместа, така че да се покрие хубаво от всички страни.
Загрейте мазнината в тиган и изпържете тиквичките до златисто от двете страни.
Изваждайте ги върху хартия, за да се отцедят.
Пригответе си шафрановия сос.
В малка купичка накиснете шафрана в 2 с.л. топла вода за 10 минути, за да пусне цвета и аромата си.
В малък тиган загрейте мазнината и добавете чесъна.
Запържете леко, без да покафенява.
Добавете сметаната, шафрановата вода и майонезата и оставете да къкри 2–3 минути на слаб огън.
Посолете и ако желаете, добавете лимонов сок за свежест.
Оставете соса да се сгъсти леко.
При нужда може да се добави малко нишесте, разтворено във вода.
Сервирайте тиквичките с царевично брашно и шафранов сос, докато са топли.
Добър апетит!
Вижте още можем ли да замразим тиквички за зимата, както и най-вкусните и сочни рецепти за тиквички с ориз.