Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Пържени тиквички»Тиквички с царевично брашно и шафранов сос

Тиквички с царевично брашно и шафранов сос

Тиквички с царевично брашно и шафранов сос
Снимка: Албена Атанасова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4
"Тиквички с царевично брашно и шафранов сос - лятото е тук и ние сме щастливи."

Необходими Продукти

  • тиквички - 3 бр.
  • царевично брашно - 1 ч.ч.
  • бяло брашно - ½ ч.ч.
  • сол - 1 ч.л.
  • черен пипер - ½ ч.л.
  • чесън - 3 скилидки
  • олио - или зехтин за пържене
  • За шафрановия сос
  • течна сметана - 200 мл готварска
  • майонеза - 2 с.л.
  • шафранови нишки - 0, 3 г
  • зехтин - 1 с.л.
  • чесън - 1 скилидка
  • сол - на вкус
  • лимонов сок - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте тиквичките, обелете и ги нарежете на тънки кръгчета или дълги ивици.

Посолете ги леко и ги оставете за 10–15 минути да пуснат вода.

След това ги подсушете с кухненска хартия.

Смесете в купа царевичното и бялото брашно, добавете сол, черен пипер и подправки.

Оваляйте всяка тиквичка в сместа, така че да се покрие хубаво от всички страни.

Загрейте мазнината в тиган и изпържете тиквичките до златисто от двете страни.

Изваждайте ги върху хартия, за да се отцедят.

Пригответе си шафрановия сос.

В малка купичка накиснете шафрана в 2 с.л. топла вода за 10 минути, за да пусне цвета и аромата си.

В малък тиган загрейте мазнината и добавете чесъна.

Запържете леко, без да покафенява.

Добавете сметаната, шафрановата вода и майонезата и оставете да къкри 2–3 минути на слаб огън.

Посолете и ако желаете, добавете лимонов сок за свежест.

Оставете соса да се сгъсти леко.

При нужда може да се добави малко нишесте, разтворено във вода.

Сервирайте тиквичките с царевично брашно и шафранов сос, докато са топли.

Добър апетит!

Вижте още можем ли да замразим тиквички за зимата, както и най-вкусните и сочни рецепти за тиквички с ориз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: