Начин на приготвяне
Вземете парче алуминиево фолио и в него запечатайте власинките шафран.
Загрейте съд с дебело дъно на умерен до слаб огън и запечете завития с фолио шафран за много кратко, докато усетите силния му аромат и започне да излиза малко дим. Веднага отстранете и го оставете така.
Разтопете маслото в зехтина на умерен огън и в тях запържете лука шалот нарязан на тънки полумесеци. Добавете сол на вкус и лъжичката захар и гответе до карамелизиране на лука и хубаво омекване.
Налейте виното и щом се редуцира напълно, сипете брашното и бъркайте минута, след което малко по малко и при непрестанно бъркане налейте бульона.
Добавете ароматния шафран и гответе 3-4 минути на тих огън до сгъстяване и после бъркайте още минута на изключен котлон.
Сервирайте соса топъл в компания на риба или месо.
Добър апетит!