Gotvach.bg»Рецепти»Сосове»Сос за Риба»Класически Шафранов Сос

Класически Шафранов Сос

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Класически Шафранов Сос
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 8
09/06/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
19 мин.
Общо
29 мин.
Порции
2
"Онзи сос, който ще превърне обикновеното печено месо в съвършеното ястие за специални гости"

Необходими Продукти

  • шафран - 9 - 10 власинки
  • шалот - 4 бр. малки
  • масло - 15 г.
  • зехтин - 1 - 2 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • сол - на вкус
  • бяло вино - 1 с.л.
  • брашно - 1 с.л.
  • зеленчуков бульон - 250 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Вземете парче алуминиево фолио и в него запечатайте власинките шафран.

Загрейте съд с дебело дъно на умерен до слаб огън и запечете завития с фолио шафран за много кратко, докато усетите силния му аромат и започне да излиза малко дим. Веднага отстранете и го оставете така.

Разтопете маслото в зехтина на умерен огън и в тях запържете лука шалот нарязан на тънки полумесеци. Добавете сол на вкус и лъжичката захар и гответе до карамелизиране на лука и хубаво омекване.

Налейте виното и щом се редуцира напълно, сипете брашното и бъркайте минута, след което малко по малко и при непрестанно бъркане налейте бульона.

Добавете ароматния шафран и гответе 3-4 минути на тих огън до сгъстяване и после бъркайте още минута на изключен котлон.

Сервирайте соса топъл в компания на риба или месо.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: