Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Мезета»Рибено мезе Иракли

Рибено мезе Иракли

Рибено мезе Иракли
Снимка: Старец белобради
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
35 мин.
Порции
2
"Това е една лесна, бърза и много вкусна рецепта, която заимствах от моя близък приятел и майстор Райчо Иракли, на когото е кръстена."

Необходими Продукти

  • дребна риба - цаца, сардела, гаврос - около 300 г
  • горчица
  • майонеза
  • соев сос - или рибен сос;
  • бяло вино - ако предпочитате повече и по - рядък сос
  • сол
  • черен пипер
  • зехтин - или олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Това е една лесна, бърза и много вкусна рецепта, която заимствах от моя близък приятел и майстор Райчо Иракли, на когото е кръстена.

Изчистените и измити рибки филетираме и нареждаме в намазнена тавичка или върху подмазано алуминиево фолио. Може леко да посолим, но отчитаме, че соевият сос за заливката може да е доста солен.

За соса за заливка е най-добре да се подходи към пропорциите индивидуално. Ако искаме да е по-течен и в по-голямо количество, слагаме повече бяло вино. Ако желанието ни е да е по-пикантен, наблягаме на горчицата, може и по-остра. Рибеният сос може да се избегне, ако искаме по-приглушен вкус на рибата.

С приготвения от смесените предпочетени продукти заливаме подредените рибки и печем на загрята фурна на средна температура, като имаме предвид, че рибките се сготвят бързо, затова определяща трябва да е желаната консистенция на соса.

Насладете се на това вкусно ястие с подходяща напитка.

Вижте също как да си направите цаца по варненски или любимата цаца плакия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: