Начин на приготвяне
Патладжаните, измити и нарязани на по-големи кубчета, се поръсват със сол и вода и се оставят за половин-един час, за да се избегне горчивината им.
Измиват се, подсушават се и се изпържват в олио и зехтин.
Лука, нарязан на полумесеци, се изпържва в същата останала мазнина от патладжаните - долива се при нужда още.
Добавя се брашното, червеният пипер, нарязаните на дребно домати /аз ги бланширам, за да ги обеля/, сол и захар на вкус и скилидките чесън-нарязан също на дребно.
Сипва се около чаша и половина вода и тиганът се похлупва с капак.
Сосът трябва да поври така около 5-6 минути. След това в тава се изсипва пърженият патладжан, поръсва се магданоз, соса и ястието се запича за 15-20 минути на фурна.
Манджата е вкусна както топла, така и студена.
Лятната манджа с патладжани е готова.