Берлинери

ЕфросияЕфросия
Джедай
938
4k
10
13k
12/08/2010
"Не може да отречете, че Берлинерите на Ефросия изглеждат пленително, а на вкус са .... малка фантазия "
Приготвяне30 мин.
Готвене25 мин.
Общо55 мин.
Сготви+1 точка
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо31 121
  • Преглеждания за месеца55
  • Преглеждания за седмицата4
  • Коментирана4 пъти
  • Рейтинг4.9 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • брашно - 750 г
  • мая - 1 и 1/2 пакетче суха, за 750 г брашно
  • прясно мляко - 350 г
  • захар - 80 г
  • масло - 125 г
  • конфитюр - около 400 г или сладко по желание - за пълнежа
  • захар - кристална и пудра, за поръсване
  • олио - около 200 мл за пържене
  • орехи - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Топлото мляко, захарта и разтопеното масло се смесват в купа и се разбиват с тел, за да се разтопи захарта. Прибавя се брашното постепенно, смесено с маята, като в началото се бие с тел, а после се доизмесва с ръце.

Полученото твърдо тесто се оставя да втаса около 45 минути, докато увеличи обема си. Тестото се разточва на дебелина около 1.5 см. и с помощта на чаша се изрязват кръгчета.

Наредете кръгчетата на чисти кърпи и ги покрийте, за да втасат отново около 20 минути до леко издуване. Загрейте олио за пържене на не много силен котлон. Олиото трябва да е с дълбочина 0.5 см. Поничките се изпържват от двете страни до кафяво.

Ако сте ги изпържили правилно, поничките остават с характерен светъл пръстен по средата. Оставете Берлинските понички се да се охладят, а през това време пасирайте конфитюра и го сложете в шприц или пош с дълъг остър накрайник. Всяка поничка се пробива отстрани и се пълни с конфитюр.

Накрая Берлинерите се поръсват с пудра или кристална захар и натрошени орехи. Изстиналите понички може да се украсят и със захарна глазура. Ако не искате да пълните поничките, още горещи се захаросват и се консумират веднага.

Рейтинг

5 11
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
Мария
Мария
17.02.2014 20:27
За колко броя е рецептата,че не видях
0
0
Чичо Христо
Чичо Христо
12.04.2013 12:06
Джеси, за донати може да погледнеш на Румянтика в кухнята!
А Лина може да пусне някоя снимчица с това което е сътворила, за вкусно съм сигурен, че се е получило, но е хубаво и да видим!
Поздрави и успехи!
1
0
джеси
джеси
12.06.2011 13:19
А дали са като донатите ? Търся рецепта за това. Изглеждат много вкусни.
0
0