Начин на приготвяне
Млякото се загрява в малка тенджерка, след което се разтопява кравето масло в него. Брашното се смесва със сухата мая.
Прави се кладенче и млякото и маслото се изсипват в него. Прибавят се захарта, солта, яйцето и ваниловата захар.
Замесва се меко и гладко тесто. Покрива се с кърпа и се оставя да втаса на топло докато удвои обема си. Втасалото тесто се набрашнява и разделя на 16 равни части.
Всяка част се разточва на кръгче. Покрива се отново с кърпа и се оставя да втаса още малко. Втасалите кръгчета се пържат в сгорещено олио от двете страни до златисто.
Изваждат се с решетъчна лъжица и се поставят върху хартия за да се отцедят от мазнината. Поръсват се с пудра захар. По желание могат да се напълнят с конфитюр или крем.
Коментари
Поздрав! Марчева
Силно съм разочарована, защото се хващам да приготвям толкова сложни рецепти, които винаги са с прекрасен резултата, въпреки че ги приготвям за първи път, а тези понички-берлинки се оказаха невъзможни.
Пак съм аз с питане: в момента ги работя , но млякото е малко според мен и не може да се образува хубава топка тесто, затова трябваше да добавя още 5 с.л. прясно мляко, нещо има неточност. Работя ги в стоящия миксер и тестото ми стои сухо и ронливо. Горе-долу го пооправих, сега втасват, но според мен си е сухо. Обичам рецепти които са с грамажи и само такива ползвам, на нищо друго не се доверявам, защото от каф. чашка до чаена чаша при всеки има огромна разлика. Единствената грешка която допуснах бе, вместо да сложа течна ванилия сложих една гръцка със захар и канела и тестото ми стана по тъмно но това не е проблем. Направих и един разкошен крем за да ги напълня, но ако не станат ги хвърлям и снимки - няма и ще ви пусна рецепта за този фантастичен крем.
Отивам да чакам да втаса тестото, може би е тръгнало.
Поздрав! Марчева
Благодаря!
Поздрав!
Много добра рецепта и е добре обяснено всичко, но искам да те попитам, колко грама ти е маята.
Благодаря ти!