Начин на приготвяне
Хубава рецепта за сочен стар берлински ябълков пай, който има хрупкава основа и хрупкава решетка, за да е нещо специално.
Първо сложете брашното в купа за смесване, добавете захарта, кубчетата масло, канелата и лимоновия сок и бързо преработете на тесто с кукичка за тесто в кухненски робот.
След това оформете масленото тесто на плоска форма, увийте го в стреч фолио и охладете в хладилника за поне 30 минути.
Междувременно обелете ябълките, нарежете на четвъртинки, отстранете сърцевината и нарежете на малки резени или кубчета. Полейте ябълките с лимонов сок в купа и ги смесете с канелата, рома, стафидите и ако обичате касис, добавете и него.
След това загрейте фурната на 200 °C (180 °C за фурна с вентилатор) и намажете форма за печене с масло.
След това разточете 3/4 от охладеното тесто на тънко върху набрашнена работна повърхност. Приберете останалото тесто обратно в хладилника.
Покрийте дъното на формата с пружина с тестото и издърпайте малък ръб на тестото - набодете тестото няколко пъти с вилица.
За печене на блата, покрийте тестото с изрязано парче хартия за печене, напълнете граха отгоре и печете в предварително загрята фурна за около 10 минути.
След изтичане на времето за печене отстранете граха и хартията за печене и разпределете готовата ябълкова смес върху основата от пясъчно тесто.
След това работната повърхност се поръсва с останалото брашно, върху него се разточва останалото охладено тесто, нарязва се на ленти с ширина около 1 см. и се поставят решетъчно върху ябълките.
Накрая разбийте жълтъка и с него намажете решетката на тестото. Поставете отново ябълковия пай Altberliner в горещата фурна и печете около 50 минути.
Ако обичате ябълкови сладкиши и този немски десерт ще ви допадне.