Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Яхния»Грах с копър и картофи по берлински

Грах с копър и картофи по берлински

Севда АндрееваСевда Андреева
Джедай
1k4k9587k
Грах с копър и картофи по берлински1 / 2
17/11/2015
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
75 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • грах - 500 г сух
  • картофи - 3 бр.
  • дафинов лист - 1 бр.
  • мас - 60 г свинска или гъша мас
  • брашно - 40 г
  • лук - 1 глава
  • сметана - 125 г заквасена или кисело мляко
  • червен пипер - 1 щипка
  • оцет - 1 с.л.
  • чесън - 1 скилидка
  • копър - 1 връзка
  • масло - 2 с.л.
  • сол - на вкус
  • бял пипер - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сваряваме граха до омекване в литър и половина вода заедно с дафиновия лист и сол на вкус. Прибавяме обелените и нарязани на кубчета картофи.

Загряваме маста и в нея изпържваме лука до златисто. Поръсваме с брашното и разбъркваме добре. Изсипваме в тенджерата при граха.

Подправяме със забърканите в оцета червен пипер, счуканата скилидка чесън и киселата сметана.

Варим десетина минути и прибавяме нарязания и запържен в маслото копър.

Поръсваме с бял пипер.

Сервираме в дълбоки чинии.

Ястието може да се приготви и с добавка на шунка или бекон.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: