Смядовска луканка

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Дарт Вейдър
1k
5k
31
18k
11/02/2015
"На тънко нарежете мезето за празника, на тънко и с мерак"
Приготвяне120 мин.
Общо120 мин.
Сготви+1 точка
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо17 972
  • Преглеждания за месеца21
  • Преглеждания за седмицата3
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг3.5 от 5

Необходими Съставки

  • свинско месо - 2 части, от плешка
  • говеждо месо - 1 част
  • сол - около 23 г
  • захар - 1 кг
  • селитра - 0.5 г на кг месо
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Луканката се приготвя с 2 части свинско към 1 част говеждо. Месото се почиства от ципите, реже се на парчета и се поръсва с посочените количества сол, захар и селитра на килограм месо.

Месото трябва да престои така за 2 денонощия в наклонен съд. След това се накълцва ситно със сатър или се смила в машинка за месо. Смесете го с 3 г черен пипер на кило месо и кимион и бахар (смлени).

Сместа се пълни в подготвени дебели говежди черва. През 35-40 см се отрязват отделните луканки. Завързват се в краищата с дебел канап и се провесват на хладно и проветриво място.

Опушват се след 3-4 дена, докато добият червеникавокафяв цвят. Отново се окачват да се сушат, като се оформят, докато изсъхнат и са готови.

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Стефан Рачев
Стефан Рачев
27.12.2017 17:17
1кг захар? На мармалад ли ще се прави :D
4
0