Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Пълнени лозови сарми

Пълнени лозови сарми

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
1k4k
Пълнени лозови сарми2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
110 мин.

Необходими Продукти

  • ориз - 150 г дългозърнест
  • лозови листа - 225 г от консерва
  • червен лук - 225 г нарязан
  • праз - 3 малки стръка
  • магданоз - 25 г
  • мента - 25 г
  • копър - 25 г
  • зехтин - 150 мл
  • стафиди - 50 г
  • кайсии - 50 г сушени
  • кедрови ядки - 25 г
  • лимонов сок - от 1 лимон
  • бульон - 600 - 700 мл врящ
  • кисело мляко - за сервиране
  • черен пипер
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накиснете ориза в студена вода за 30 минути. Ако използвате пресни лозови листа ги бланширайте по 5-6 наведнъж във вряща подсолена вода, а ако използвате консервирани, само ги накиснете в хладка вода за 20 минути и ги подсушете.

Смесете нарязаните лук и целина с подправките и половината зехтин. Добавете стафидите, сушените кайсии, кедрови ядки и лимонов сок. Напълнете лозовите листа със сместа и завийте сармичките.

Сложете няколко лозови листа на дъното на тенджера, наредете сармите и отгоре също наредете лозови листа.

Сипете достатъчно бульон, за да покрие сармите, намалете огъня и сварете сармите 45-55 минути. Сервирайте сармите с кисело мляко и резени лимон.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: