Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Шоколадов Сладкиш»Шоколадов сладкиш със сладолед от шам фъстък

Шоколадов сладкиш със сладолед от шам фъстък

Марина НордМарина Норд
Готвач
3k3k278k
Шоколадов сладкиш със сладолед от шам фъстък1 / 2
30/04/2015
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • шоколад - 100 г
  • какао - 1 с.л. прах
  • брашно - 1/2 ч.ч.
  • яйца - 2 бр.
  • пудра захар - 3 с.л.
  • масло - 3 с.л.
  • мая - 5 г суха
  • за соса
  • портокали - 1 бр.
  • пудра захар - 2 с.л.
  • за сладоледа
  • прясно мляко - 500 мл
  • сметана - 200 мл течна
  • пудра захар - 1 ч.ч.
  • яйца - 7 бр. жълтъци
  • шам фъстък - 100 г обелен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвя се сладолед, като млякото и сметаната се загряват с половината пудра захар. Кипват се и се свалят от котлона. Жълтъците се разбиват с останалата пудра захар. Загряват се на котлона 3 минути при непрекъснато бъркане. Свалят се от котлона, добавят се в млечната смес. Охлаждат се и се претриват през сито.

Шам фъстъкът се смила и се добавя в охладената смес. Оставя се за 4 часа във фризера. На всеки 15 минути се вади и се разбърква.

Портокалът се обелва, ципите се отстраняват и се пасира с пудрата захар. Слага се в хладилника.

Шоколадът се натрошава и се разтопява на водна баня. Сваля се от котлона, добавя се маслото и се разбърква. Яйцата се разбиват с пудрата захар и се добавят в шоколада. Добавя се какаото, брашното и маята.

Разбърква се и тестото се излива в тавичка, постлана с хартия за печене. Оставя се за 30 минути. Пече се 15 минути на 210 градуса. Разрязва се на парчета и се сервира топъл заедно със сладолед и портокалов сос.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

2.7
50
41
30
22
10
Дай твоята оценка: