Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Мусака»Мусака с патладжани

Мусака с патладжани

EfrosiaEfrosia
Джедай
9966k11
Мусака с патладжани2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
65 мин.
Порции
5
"Доверете ни се, когато ви казваме, че най-вкусната мусака се прави с патладжани!"

Необходими Продукти

  • кайма - 1 кг
  • лук - 2 глави кромид
  • патладжани - 5 средно големи
  • черен пипер
  • сол - на вкус
  • домати - 6 броя
  • червени чушки - 5 броя капия
  • магданоз
  • олио
  • кашкавал - 200 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Всички зеленчуци се режат на колелца (патладжаните по дължина). В сгорещено олио задушете лука, прибавете и каймата заедно със сол и черен пипер.

В намазнена тава започнете да редите патладжани, отгоре кайма, отгоре кръгчета домати и чушки, поръсете с малко олио и подправки и редете така до изчерпване на продуктите.

Най-отгоре завършете с патладжани. Поръсете ястието обилно с магданоз и сложете да се изпече в умерена фурна.

Веднага след като извадите мусаката от печката наръсете с малко рендосан кашкавал и върнете за 5 минути да хване златист загар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
59
43
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Лесна за приготвяне и много вкусна. Харесахме я всички. Благодаря.
29.01.2022 12:36
miro
miro
невероятно вкусна е но количеството на продуктите е за 10 членно семейство и тавата трябва да е огромна
10.01.2019 13:20
1
Димитрова
Димитрова
Рецептата е много хубава!А дали е гръцка или българска е все едно,все пак важен е крайния резултат!
24.08.2013 13:21
3
:))
:))
уйойол
02.06.2013 13:15
Гергана
Гергана
Напротив! Абсолютно идентично с мусака, която съм яла на ов.Крит!!!
Разкош!!!
17.03.2013 15:03
1
1
nepoznata
nepoznata
чудно ми е къде прочетохте че това е гръцка мусака че толкова се възмутихте ха ха
30.06.2012 16:24
1
dani
dani
Ами то никъде не пише, че е гръцка мусака ?
29.09.2011 12:26
kozirog
kozirog
Това не е гръцка рецепта. Ето рецептата за г-ка мусака. Картофите и патладжаните се нарязват на филиики и всички те по отделно двата зеленчука се изпаряват в зехтин до зачервяване като се слагат вълху салфетка да попие от мазнината, след което се запарява глава лук, докато омекне, прибавя се каймата леко да се запържи, прибавя се една кутия дом.сок или нарязани на кубчета домати докато заври. Прибавя се сол на вкус, чер пипер, задължително риган. След като е вряла сместа 10/15 мин., се дърпа от огъня. В тавичка се подреждат един пласт картофи и патладжани и по средата цялата кайма. Най - отгоре пак картофи и патладжани. Прави се заливка за бешамел(брашно, яйца и прясно мляко направете го по- гъст бешамела). Залива се и се пече до зачервяване за около 30 мин., като се изважда се наръсва с настърган кашкавал или галета и по двата начина се прави. Това е рецептата е от остров Родос. Приятен апетит.

29.09.2011 08:31
1
Покажи всички подкоментари
stella
stella
Нищо общо с гръцката мусака.
29.08.2011 12:16
Женя Димова
Женя Димова
Гръцка мусака не се прави така.
25.03.2011 20:08
1
Tania  Todorova
Tania Todorova
Няма такова ястие в гръцката кухня. мусака с патладжани има, ама не се прави така.
03.02.2011 14:51
ана
ана
Ей, такъв буламач на всичко прилича, само не и на гръцка мусака. А и заглавието на рецептата е такова, сякаш в Гърция съществува и друга мусака, освен с патладжани. Излагация сте голяма.
27.12.2010 19:58
1
2