Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Пухкав двуцветен кекс

Пухкав двуцветен кекс

Fat BertaFat Berta
Джедай
2k5k5019k
Пухкав двуцветен кекс
Снимка: Елица
2 / 3
17/04/2015
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
14 парчета
"Изберете си цвят, опитайте кекса и гласувайте за по-вкусния"

Необходими Продукти

  • яйца - 3 бр.
  • масло - 1 малко пакетче
  • захар - 200 г + 2 с.л.
  • прясно мляко - 170 г + 4 с.л. топло
  • брашно - 220 г , предварително пресято
  • бакпулвер - 10 г
  • ванилия - 1 ампула есенция
  • канела - 1 ч.л.
  • какао - 2 с.л. холандско
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесете какаото с двете с.л. захар, канелата и 4 с.л. топло мляко - трябва да се получи гладка кашица.

Разбийте мекото краве масло със 100 г захар до пухкав крем и добавете един по един жълтъците на яйцата. Ароматизирайте с ванилия.

Отделно разбийте белтъците с останалата захар.

Към сместа с жълтъците добавете 1/3 от белтъците, редувайте с брашното и млякото. Редувайте така, докато сместа се хомогенизира. През цялото време разбърквайте с шпатула, а не с миксер.

Половината кексова смес объркайте с какаовата част и сипете в предварително намазнена и леко набрашнена форма за кекс (22 см диаметър).

Отгоре разпределете останалата светла част и сложете кекса да се пече в умерено загряна фурна на 180 градуса с вентилатор. Проверете готовността с клечка, след като кексът хубаво се е надигнал.

Печем на срена позиция в загрята фурна на 200 С без вентилатор около 45 мин. (или до суха клечка).

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.3
51
41
30
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Ваня Благоева
Ваня Благоева
Задължително ще го пробвам!
11.01.2016 14:49
1