Начин на приготвяне
Запечете ядките в сух тиган и оставете да изстинат. Разтъркайте ги добре в кърпа, за да махнете люспите. Обелените лешници разделете на 2 дози - от 300 г и 100 г. Смелете на прах 300-те грама, а останалите ядки натрошете по-едро за украса.
Разбийте яйцата и захарта с миксера и добавете пресятото брашно, какао и бакпулвер. Хомогенизирайте сместа и добавете смлените лешници. Объркайте сместа с шпатула и прехвърлете в тавичка с хартия за печене. Изпечете блата в в предварително загряна на 180 градуса фурна за около 40 минути.
Изстиналия блат разрежете на 2 отделни или в началото изпечете 2 блата в две еднакви тави.
Разтопете шоколада на водна баня, добавете маслото заедно с течния шоколад и объркайте до гладкост. Намажете една част от крема върху първия блат, поръсете с натрошени вафли и кокосови стърготини. Покрийте с втория блат и намажете обилно отгоре с крема. По периферията на тортата подредете бонбоните и украсете отстрани и отгоре с натрошените лешници.
Тортата е подходяща и за Свети Валентин.